Siirry sisältöön

Kuoron historiaa

Tampereen Oratoriokuoro 1990-luvun alussa.

Tampereen Filharmoninen Kuoro perustettiin syksyllä 1990 Tampere-talon oratoriokuoron nimellä. Perustettaessa se oli Suomen ensimmäinen filharmoninen kuoro. Taustavaikuttajina syntyvaiheessa olivat Tampereen kaupunki, Tampere-talo ja Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat. Ajatuksena oli luoda kuorosta Tampereen edustuskuoro, joka olisi kokoonpanoltaan riittävän iso mittavienkin teosten esittämiseen. Kuoroa ryhtyi johtamaan kuorokapellimestari Heikki Liimola. Keväällä 2005 johtajana toimi Jussi Kauranen. Syksystä 2005 kevääseen 2013 kuoron taiteellisena johtajana toimi kuorokapellimestari Timo Nuoranne. Syksystä 2013 kevääseen 2020 kuoron taiteellisena johtajana on toimi kuoro- ja orkesterikapellimestari Jani Sivén, minkä jälkeen johtajana vieraili Elisa Huovinen. Syksystä 2020 lähtien kuoron taiteellisena johtajana on toiminut kuoro- ja orkesterikapellimestari Ruut Kiiski ja kuoromestarina kuoronjohtaja Jouni Rissanen.

Kuoron koko olemassaolon ajan sen työskentelyssä on ollut kaksi päälinjaa: isot orkesteriteokset ja omat a cappella -produktiot. Tampere Filharmonia on ollut kuoron tärkein yhteistyökumppani, mutta kuoro on esiintynyt myös mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Viron festivaaliorkesterin, Plovdivin valtionoopperan orkesterin, Estonia-teatterin orkesterin sekä Seinäjoen ja Vaasan orkesterien kanssa.

Tampereen Filharmoninen Kuoro ja Tampere Filharmonia 2018.

A cappella -konserteilla on ollut tärkeä merkitys kuoron soinnin luomisessa ja kehittämisessä. Kaiken kaikkiaan Tampereen Filharmoninen Kuoro on ehtinyt laulaa jo yli 80 konsertissa ja kymmenissä pienemmissä esiintymistilaisuuksissa, kotimaan lisäksi myös Virossa, Saksassa, Bulgariassa ja Espanjassa. Ohelmistoon kuuluu tunnettujen suurteosten lisäksi myös harvinaisuuksia, esim. Händelin Belshazzar-oratorio, Schumannin Requiem (molemmat Suomen ensiesityksiä), Klamin Psalmus, Englundin 6. sinfonia ja Martinin Golgata.

Tampereen Filharmoninen Kuoro levyttänyt useita kertoja. Kuoro on mukana kolmella Tampereen kaupunginorkesterin levyllä. Sibeliuksen Sanomalehdistön päivien musiikin ensilevytys on palkittu kolmella levypalkinnolla. Einar Englundin 6. sinfonia sai vuoden 2001 Janne-palkinnon. Kuoron ensimmäinen a cappella -levy Suomalaisia kuoroklassikoita ilmestyi keväällä 2002. Tampere Filharmonian kanssa on levytetty myös romanialaisen George Enescun 3. sinfonia (2013).